Deň vojnových veteránov – Deň červených makov – Spomienka padlých

 V severnom Taliansku, v okolí mesta Rovereto (20 km od jazera Lago di Garda) prebiehali v dobe 1. svetovej vojny kruté boje s ťažkými stratami na oboch stranách línie. Keď bolo 29. októbra 1918 na hrade v Roverete podpísané prímerie, Československá légia, bojujúca na strane Talianska, mala také počty obetí, že tam dodnes s úctou spomínajú na našich padlých dobrovoľníkov. V Roverete je aj Múzeum vojny, v ktorom majú expozíciu aj naši vojaci.

 

Symbolom spomienky na padlých vo vojne sa stali červené maky, ktoré vyrástli na jednom z najkrvavejších bojových polí 1. svetovej vojny – na flanderských poliach v Belgicku.
 
Na pamäť padlých sa každý rok rozozvučí nad mestom Zvon mieru, ktorý bol zhotovený z iniciatívy miestneho farára Dona Rosaro zo zbraní a munície, ktoré zostali na bojisku v okolitých horách. Pravdepodobne najväčší funkčný zvon na svete. Od roku 1965 sa nachádza na návrší nad mestom. Je zavesený na oceľovej konštrukcii, okolo ktorej stojí 114 stožiarov s vlajkami štátov, ktoré prispeli na výrobu tohto zvona.
 

 

Aj v našej obci sa pri príležitosti pietnej spomienky na padlých vojakov rozozvučia o 11:11 hodine naše zvony, ktoré zaznejú 11-krát, tak ako aj originálny Zvon mieru nad mestom Rovereto v Taliansku.
Nastavenia cookies